Interjú Balázs Misivel, a Fatal Error zenekar billentyűsével, többek között most megjelent videoklipjükről.


Mikor és hogyan alakult a Fatal Error, honnan jött a zenekar neve?

Igazából egy tök szokásos zenekar összejövős sztori. Jakónak, Mikinek és nekem nem volt a Fatal Erroron kívül másik zenekara, Boti és Zsola viszont megjártak számtalan zenekart míg végül csatlakoztak. Összességében az első két-három év arra volt jó, hogy hárman összeszokjunk, így abszolút megértjük a másikat mind zeneileg, mind pedig emberileg. Ez nagyon fontos a „hangszeres részleg” szempontjából, sokat számít, hogy össze vagyunk szokva. A név pedig úgy jött, hogy:

- Te, mi legyen a nevünk?

- Hát... ööö... mondjuk Fatal Error?

- Jó, oké.

 

Sorra nyeritek a tehetségkutatókat. A Roxigeten énekesetek, Rimóczi Zsola a legjobb énekes címet vitte el. Mennyire fontosak nektek a tehetségkutató versenyek?

Őszintén szólva nagyon fontosak, mivel borzasztó nehéz dolga van manapság az amatőr zenekaroknak. Szóval egyrészről nagyon jó dolog, de nem csinálhatja egy zenekar az örökkévalóságig, ha komoly zenekar akar lenni komoly fellépésekkel és „crew”-val. Ezért döntöttünk mi is úgy, hogy ebben az évben kihasználjuk a lehetőségeket, amit tudunk, és azt hiszem, mondhatom, hogy még mi sem számítottunk ennyi jó visszajelzésre. Zsolára büszkék vagyunk, az meg egyszerűen hihetetlen, hogy bejutottunk a Hangfoglaló Magyarország döntőjébe. Biztos, hogy jó lezárása lesz a tehetségkutatós korszaknak :)

 

A Roxiget tehetségkutatón hengereltetek. Mennyire készültök egy ilyen esemény előtt?

Ugyanannyit, mint egy rendes koncert előtt, sőt igazából kevesebbet, mert általában 4-5 számnál többre nincs idő. Nagyon fontos, hogy az előtte lévő nap nem iszunk annyit, hogy másnap tuti toppon legyünk. Be is vallom, hogy volt olyan tehetségkutató, amire nem is volt idő próbálni, mivel a tavasszal minden hétvégén koncerteztünk.

 

Ki írja a szövegeket és ki a zeneszerző a zenekarban?
Mondhatjuk, hogy van egyfajta munkamegosztás nálunk. Nagy általánosságban Zsola hozza a számok alapját akkordok szintjén énektémával, és mindenki belerakja a kis dolgait, de van, hogy Jakó hoz egy komplett számot, vagy én hozok egy zenei alapot, és azt rakjuk össze. Mindenki saját munkája benne van a zenénkben. Szerintem ez nagyon sok zenekarban így van.

 

Ti nem csak a zenére, hanem a színpadi show-ra is nagyon figyeltek, ennek van előre tervezett koreográfiája, vagy spontán jön?

Köztünk soha nem volt olyan beszélgetés, hogy.

- Te, Jakó, ne jobbra rázd a fejed, hanem balra! - ,vagy

- Törjük össze a dobot meg a gitárokat meg magunkat! -, esetleg

- Srácok, most csináljunk valami közös mozgást, mondjuk minden kettőre meg hétre headbangeljünk gerincből!

Ez ránk nem jellemző. Mindenki úgy őrül meg, ahogy csak akar, maximum annyi, hogy a másik cuccait nem tesszük tönkre. Ezt szeretjük csinálni, mondhatjuk, hogy zsigerből jön. Tokay Péter filmrendező egy klipforgatáson megjegyezte például, hogy ha egy „pszicho” filmben elmebetegekre lesz szüksége, akkor tuti, hogy szól nekünk.
 


 

Szerintetek ez a stílus inkább rétegzene, vagy előrébb is lehet jutni vele, ugye nem halt meg a rock and roll?
Rétegzene, ahogy mostanában kábé már a hangszeres zene is annak számít. Viszont bízunk benne, hogy rétegzenével is lehet előrébb jutni. A rock and roll néha kicsit meghal, aztán jön valaki, aki feltámasztja. Sajnos az emberek nem igazán kíváncsiak a feltörekvő zenekarokra. Ékes példa, hogy egy ilyen (ingyenes) tehetségkutató fesztiválon általában a zenekarok a zsűrinek játszanak, elvétve akad más néző. Ez részben annak köszönhető, hogy a hétköznapi ember az interneten bármilyen zenéhez hozzájut, és csak nagy médiaszereplésekkel és reklámozással lehet az emberek figyelmét felkelteni. Ezért is fontosak a videoklipek.


Ezekben a napokban forgattatok videoklipet, mesélj erről, milyen volt a hangulat, hogy sikerült?

12 órás forgatás volt, baromi fárasztó, de nagyon fel is töltött minket. Nagyon profi filmes csapattal dolgoztunk, óriási élmény volt. Négyünknek lett tüdő-, torok vagy mandulagyulladása, de senkit nem érdekelt. Többet egyelőre nem szeretnék elmondani, mert két kezemen meg tudom számolni, hány nap múlva jelenik meg a klip, és nem szeretném lelőni a poént :)
 


Szoktak viták lenni a zenekarban? Kijöttök egymással?
Viták a legösszeszokottabb társaságokban is vannak, nálunk is. Vannak viharosabb időszakok, de az nem kérdés, hogy kijövünk-e egymással. Olyan vagyunk, mint egy család, és ebbe a családba nem csak öten vagyunk, hanem tulajdonképp mindenki a tagja lehet, aki akar. Példának okáért Szonda Bendzsi, a fotósunk úgy került a csapatba, hogy egyszer csak írt nekünk, hogy jönne fotózni, ha nem baj. Azóta ugyanúgy a csapat tagja, mint mi öten. :)

 

Mikor várható Fatal Error lemez?

Jó kérdés és jogos. A számok nagyjából készen vannak, a felvételek már zajlanak, de pontos időpontot még nem szeretnék mondani. Hónapok kérdése. :)


Hol találkozhat veletek a közönség?

Október 23-án a Gozsdu Manó klubban másfél órás koncertet fogunk adni. Fészbukon Fatal Error zenekar néven vagyunk fent csodák csodájára, itt megtalál mindenki minden koncertdátumot, Jútyubon Fatal Error zenekarként lehet ránk találni, hogyha pedig egyéb információkra kíváncsi valaki, a Gúglbe be kell írni, hogy Fatal Error zenekar :D Nemsokára lesz honlapunk is. :)


És íme a Fatal Error legújabb videoklipje, a Gonoszak balladája:
 

Kapcsolat

  • Music Ring zenei portál
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 322 3017