Nagy érdeklődéssel vártuk az elektronikus zenét játszó Klusters második albumát. Azaz, először az EP-t, mivel profi zenekaroknál ez így szokás.

A Klusters 2015-ben alakult elektronikus duó, melyet Barcsa Balázs (ének, billentyűs hangszerek, basszusgitár, gitár) és Juhász Huba (dob, ütős hangszerek) alkotnak. Első albumuk, az Olbers' Paradox nagy sikerrel robbant be a hazai zenei életbe, mely sok rajongót hozott a zenekarnak. Koncerteken kiegészül a csapat Kozaróczy Malla énekessel valamint Gulyás Dávid gitárossal.

A Melding Minds négy dalt tartalmaz, melyet a zenekar minisite-ján (mely igencsak egyedi és nagyon igényes programozói munka) lehet meghallgatni - http://meldingminds.klusters.hu

Középiskolás koromban nagy kedvencem volt az elektronikus zenét játszó Tangerine Dream zenekar, majd a kölcsönkapott bakeliteknek (akkor még hazánkban nem volt CD) köszönhetően a progresszív rock lett mind a mai napig a kedvenc zenei stílusom. A Melding Minds dalaitól valahogy minkettőt  megkaptam, méghozzá a két zenei stílust együtt. Igaz, a progresszív rockból kevesebb hallható, de erre később visszatérek.

Az első dal a Waiting For The Waking egy kedves kis dal akusztikus gitárral és szintetizátorral valamint Balázs énekével. Itt rögtön szeretném megjegyezni, hogy Balázs hangja zseniális, ha beállítanák a Yes zenekarba, szerintem ott sem vallana szégyent (és Jon Andersonhoz hasonlítani valakit igen nagy dicséret).

A Love And Seek című dallal folytatódik az EP, mely kicsit nekem nyomasztó, de a szövege is az. Itt is visszaköszön a Tangerine Dream-es hangulat, de rögtön hozzáteszem, hogy egyáltalán nem hasonlítom a két zenekart, nekem a zenei hangulata stimmel. Ebben a dalban Malla énekel. A dal közepe felé gyorsul a tempó, mely a dal végéig tart, olyan hangulatot teremt, mintha valaki nagyon dühös lenne és mindent kiad magából.

A címadó Melding Minds egy igazán gyönyörű kis dal, itt is Malla énekel, és őt is nagyon meg kell dicsérnem, szép, képzett hangja van mely pontosan passzol ehhez a zenéhez. A dalban Balázs vokálozik és Huba itt elektromos dobon perget.

Nekem mindhárom dal kicsit rövid, de a negyedik dal igazán kárpótol öt és fél percével. A Here Again csodálatos, lassú tempóban indul Balázs gyönyörű énekével. Az első három dal sem volt semmi, de ez valahogy elrepített egy csodálatos helyre, ahol minden szép, és érzed azt, hogy szeretnek. A dal közepe felé lehalkul, és a "I want to glint / In your whitest glow / Come snatch my halo / I’m the king / You’re the god of my floe / Steal my shadow" részt Balázs és Malla együtt éneklik először halkabban, majd fokozatosan erősödik az énekpáros. Itt jön a kedvenc részem, mely egy kürt szerű szintetizátor hang. Nagyon merész a dalban ez a rész, mert kicsit erőszakosan lép be a dalba, kicsit olyan, mintha nem is ide illene, de pár másodperc után mindent értettem. Ebből alakul ki a legcsodálatosabb zene melyet valaha is hallottam, az egész olyan mint egy himnusz. Elektromos gitár, szintetizátor, dob – olyan csodás progresszív rock futam ez, melyre minden nagy prog. rock zenekar leborulna a Klusters előtt. A dalt csodás halk zongora vezeti le és sajnos vége... Azért sajnos, mert rendben van, hogy ez egy EP, de ilyenkor már szeretnénk hallani a teljes második albumot.

Értékelés: 10/10

Kapcsolat

  • Music Ring zenei portál
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 322 3017