Gigantikus Fal koncert a Puskás Ferenc Stadionban.

Még emlékszem, 1979-ben mennyire vártuk a Pink Floyd dupla albumát, a The Wall-t. Nem volt könnyű hozzájutni, hiszen első nap már elkapkodták a lemezboltokból. Még most is sikeres ez a nagy mű, melyet szinte végig Roger Waters írt. Talán ezért is oszlott fel a Floyd, Waters kicsit túlzásba vitte a The Wall koncerteket. Utána még megjelent a The Final Cut című albumuk, mely szerintem szintén nagyon jó Floyd lemez lett!

Kezdés előtt 5 perccel értünk az állóhelyre (a bejutás nem volt egyszerű). Döbbenetes látvány fogadott: ekkora színpadot még életemben nem láttam. A hanghatások eleinte jól becsaptak, tényleg azt hittem, hogy vadászrepülők megtámadják a stadiont (nem csak én hittem így). Volt aki nevetett ezen, mert gondolom tudta a forgatókönyvet. De térjünk vissza a hangokra, zaj bejátszásokra. Ezt olyan zseniálisan volt kitalálva, hogy Waters mester előtt le kell borulnom!

De a vetítések a falra, a látványelemek is lenyűgözőek voltak.

Aranyos volt Waters magyar monológja. Szegény igencsak beleizzadt, míg elmondott 4-5 mondatot magyarul. A végén meg is jegyezte: „Hogy tudtok minden nap ezen a nyelven beszélni?”.

Nagyon tetszett a Mother, különösen azért mert volt egy magyar kiírás: "Mother, should I trust the government?" ("Anya, meg kéne bíznom a kormányban?"), KURVÁRA NEM!

Érdekes volt, hogy Waters az évek folyamán mindig csiszolt a dalokon és az előadáson. A törzse ugyanaz ami a lemezen hallható, de több dalt „finoman” átdolgozott. A műsort is aktualizálta, Mercedes, Shell logók hullottak bombaként a vadászbombázókból.

Természetesen a disznó is megjelent felettünk, melyet szinte mindenki lefényképezett, sőt sokan meg is érinthették.

Roger Waters 1979-ben felépítette a falat, Berlinben lerombolta. Ez az előadás még mindig óriási! A fal, mely már egy szimbólum, és egy kedves újságíró hölgy írta éppen a mai Metropol újságban: „A The Wall húsz év múlva is ütni fog. De mi marad a maiakból?” Ez pedig nagyon igaz!

Talán egyetlen rossz pontot tudok adni, de ezt a Puskás Stadion szervezőinek adom. Szerintem elfelejtették, mely kapukat kell megnyitni egy ilyen nagy koncerten. Mi kétszer kerültük meg a stadiont (érthetetlen, hogy az állóhelyre miért a Stefánia útról engedték be a népet, mikor annak bejárata a Dózsa György úthoz volt közel...) A Live Nation-nek köszönet azért, hogy egy ilyen giga produkciót elhoztak Budapestre!

A fotókért köszönet Viola Csabának!

Kapcsolat

  • Music Ring zenei portál
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 322 3017