A zenekar tagjai között működik a kémia.

2014. november 23-án este, aki a Petőfi Csarnok környékén járt, elképesztő hosszúságban kígyózó sort láthatott a bejárat előtt. Tél elején két esetben állhatnak sorba ilyen kitartóan emberek: az egyik eset, hogy valami ingyen van, a másik, hogy valami olyan történik, amiről mindenki tudja, hogy nem szabad lemaradni.

Ezúttal az utóbbiról van szó, hiszen a fúziós rockzene egyik legendás zenekara, a Colosseum érkezett Magyarországra. A banda 1968 óta ötvözi a progresszív rock és a jazz alapú improvizáció elemeit a közönség legnagyobb örömére.

Miután hosszas várakozás után a terembe érkezvén körbepillantottam, azonnal feltűnt, hogy a pultosokon kívül valószínűleg én vagyok az egyetlen 30 év alatti személy az épületben. A közönség néhány keményvonalas rockerből, és számtalan őszülő halántékú férfiból állt, akik izgatottan szorongatták aláírásra váró, régi bakelitlemezeiket. Ebben természetesen semmi meglepő nincs, hiszen maguk a zenészek sem mai gyerekek, az együttes legfiatalabb tagja, Mark Clarke (basszusgitár, vokál) is 64 éves.

Mire elfoglaltuk a helyünket a zenészek már a húrok közé is csaptak. Az este nem indult zökkenőmentesen, Dave „Clem” Clempson (gitár, vokál) gitárja nem szólt megfelelően, így a koncert egy részében cseregitárt kapott, azonban a zenekar profizmusa minden technikai malőrt hamar feledtetett. A párperces kényszerszünet közben Chris Farlowe (ének) nem győzte hangsúlyozni, hogy mennyire szereti a magyar konyhát, Barbara Thompson (szaxofon) pedig indítványozta, hogy a közönség énekeljen karácsonyi dalokat. Egyébként ettől függetlenül is ő az egyik legvagányabb nő, akit valaha láttam, 70 évesen is hihetetlen lazasággal és kecsességgel fújta végig az egész koncertet, annak ellenére, hogy fél lábára alig tudott ráállni. (Bár tekintve, hogy Krishna és Ian Anderson direkt fuvoláztak fél lábon, az is lehetséges, hogy a fél láb tovább erősítette Barbara játékát). Viccet félretéve, Barbaránál évekkel ezelőtt Parkinsont diagnosztizáltak, azonban sose adta fel a zenélést, s végül legyűrte a kórt. A zenekar tagjai szerint ez az a hozzáállás, ami igazán jellemzi együttesüket, a Colosseum történetében soha ne mondd, hogy soha. Működik köztük a kémia, mindenki a saját egyéniségét viszi a zenekarba, és a különböző karakterek találkozásából jön létre a nagy egész, aminek mi is szemtanúi lehettünk.

Az est előrehaladtával egyre jobban belelendültek a játékba, a gitárok és a szaxofon gyakorlatilag addig húzták fel egymás játékát,míg az embernek olyan érzése támadt, hogy pillanatokon belül szétrobbannak a falak, mert ennyi zene nem férhet el köztük.

Jon Hiseman (dob) ráadásként az elmaradhatatlan dobszólójával kápráztatta el a közönséget, mely közben néha olyan érzésem volt, mintha 5-6 dobos lenne a színpadon egyszerre. Hiseman – aki egyébként a zenekar motorja is, hiszen neki köszönhető a zenekar újraalakulása - a számok között lelkesen pattant ki a dobok közül, hogy pár mókás mondattal vezesse fel a soron következő dalt.

A közönség minden vágya kielégítésre került, hiszen a nemrég megjelentetett Time on our side c. stúdióalbumuk dalai mellett felcsendültek (vagy inkább dördültek) olyan régi klasszikusok is, mint a The Valentyne Suite vagy a búcsúzóul eljátszott, kaliforniai földrengést idéző Lost Angeles, melyben az egyébként az orgona mögött szerényen megbúvó David Greenslade is elszabadult a pórázáról.

A közönség, amelyről azt gondoltam, hogy kritikus csendbe burkolózva, komótosan hallgatja majd végig a dalokat, épp annyira ámulatba ejtett, mint maga a zenekar. Elsöprő tapsviharral és üdvrivalgással köszöntek meg minden gitár és szaxofon szólót, mintha minden szám újabb öt évvel repítette volna vissza őket az időben. A koncert végén pedig alig várták, hogy ismét végeláthatatlan sorokba rendeződjenek, ezúttal azért, hogy aláírathassák bakelitjeiket egy fantasztikus korszak utolsó mohikánjaival.

A fotókért köszönet a PP LIVE Photo-nak!

Kapcsolat

  • Music Ring zenei portál
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 322 3017