A glam rock koronázatlan királya volt.

Hétfő hajnalban elhunyt David Bowie. Családja közleménye szerint a 69 éves énekes 18 hónapja küzdött a rákkal. Mindez azok után történt, hogy az énekes pénteken Blackstar című új albumával jelentkezett, a címadódalhoz készült klipet pedig már több mint hatmillióan nézték meg. Bowie utoljára 2006-ban állt színpadra, akkor egy New York-i jótékonysági rendezvényen zenélt.

 


A zenész David Robert Jones néven született 1947 január nyolcadikán. Első nagy sikere a Kubrick film ihlette Space Oddity című dala volt, amivel a brit kislemezlista 5. helyéig kapaszkodott 1969 őszén. Három évvel később, 1972-ben a Ziggy Stardust and the Spiders from Mars című albummal vált igazi sztárrá. Az Egyesült Államokat 1975-ben hódította meg a Lennonnal közösen írt Fame című dallal. 1983-ban alkotta meg a legsikeresebb lemezét, a Let's Dance-t. Címadó dala volt Bowie első szerzeménye, ami a brit és az amerikai listákat is egyaránt vezette. 1996-ban lett tagja a Rock and Roll Hall of Fame-nek. A VH1 a valaha élt 100 legnagyobb rockzenész listáján a hetedik helyen szerepelkostenlos. Rockzenében betöltött szerepe kulcsfontosságúnak tekinthető. Bowie volt az első zenész, aki a színpadon különböző szerepeket, ún. personákat jelenített meg, mint Ziggy Stardust vagy a Thin White Duke, ezzel pedig megelőlegezte a nyolcvanas évek MTV korszakának sztárikonjait.

 

 

Összesen 25 albumot adott ki és több filmben is szerepelt free, köztük a David Lynch által rendezett Twin Peaks előzményfilmben, a Tűz jöjj velem-ben, és Christoper Nolan Tökéletes trükkjében.  

 

 

 

 

 

Kapcsolat

  • Music Ring zenei portál
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 322 3017