A Rolling Stone magazin nemrég kiadott listáján a progresszív rock műfaj legjobb albumjait rangsorolja.

A top 10-ben 8 lemez kapott helyet a 70-es évek első feléből, míg csupán 8 következő generációs banda alkotása szerepel a legjobb 50-ben.

Nem meglepő módon a lista első helyét a Pink Floyd klasszikusa, a 'The Dark Side Of The Moon' foglalta el. Az 1973-mas epikus alkotás 50 millió példányban kelt el annak idején világszerte, és korábban is több hasonló listán szerezte meg az első helyet. A Pink Floyd ezzel az elsőséggel olyan prog rock nagyágyúkat előzött meg, mint a King Crimson, a Rush, a Yes, a Genesis, és a Jethro Tull.

Érdekessége a listának, hogy a top tízben  csupán két olyan  album kapott helyet, amit nem a 70-es években adtak ki. Az egyik ilyen a 'The Court Of The Crimson King' 69-ből, a másik pedig a 'Moving Pictures' (Rush) 81-ből.

További érdekesség, hogy a top 50-be is csak 8 későbbi generációs bandának került be albumja. Ezek sorrend szerint a The Mars Volta, az Opeth, a Dream Theater, a Tool, a Porcupine Tree, a Meshuggah, a Marillion és a Ruins.

Íme a Rolling Stone összegzése az első helyezett Dark Side-ról: "Magasan a progresszív rock piaci sikerének csúcsa, ami legalább annyi planetáriumi előadásnak volt az aláfestő zenéje, mint ahány mélyenszántó beszélgetésnek."

"Ez az album gyakorlatilag megjelenésétől fogva mérföldkőnek és viszonyítási alapnak szolgált a kultúra minden területén. Szövegvilágával Roger Waters egyszerre szól mindenkihez, és marad mégis személyes hangvételű, mikőzben a lehető legfinomabban hámozza meg az emberi lét kérdéseit. Az összes Alan Parsons vezette stúdió újítással együtt, a zene sokrétű, mindenkihez szóló stílusa az album legnagyobb erőssége.

Rolling Stone top 10 prog rock album

  1   Pink Floyd: The Dark Side Of The Moon (1973)

  2   King Crimson: In The Court Of The Crimson King (1969)

  3   Rush: Moving Pictures (1981)

  4   Pink Floyd: Wish You Were Here (1975)

  5   Yes: Close To The Edge (1972)

  6   Genesis: Selling England By The Pound (1973)

  7   Jethro Tull: Thick As A Brick (1972)

  8   Can: Future Days (1973)

  9   Genesis: The Lamb Lies Down On Broadway (1974)

10 Yes: Fragile (1971)

Kapcsolat

  • Music Ring zenei portál
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 322 3017