Idén 30 éves a ’80-as évek egyik mega-slágere, a Take On Me, nemkülönben annak elkövetője, a norvég A-ha.

A legendás Rock In Rio fesztivál szintúgy. A szervezők gondoltak hát egy merészet, és megnyomták a csengőt az 5 éve „nyugdíjba” vonult együttesnél - akik 1991-ben 198.000 fős rekord-nézőszámot produkáltak náluk -, hogy átruccannának-e egy fellépés erejéig Rioba, mintegy dupla-jubileumot ülve. Az A-ha rábólintott. A rajongók szíve egyszerre dobbant meg. Talán lesz ennek folytatása is… Hogy beigazolódtak-e a sejtéseik, azzal március 25-ig kellett várniuk. Az A-ha ugyanis erre a napra hirdetett sajtótájékoztatót Berlinbe, a Norvég Nagykövetségre.

Ahogy újjáalakulási, úgy feloszlási szándékát is sajtóközleményben tudatta 5 évvel ezelőtt híveivel Norvégia első számú popzenei exportcikke, az A-ha. Egy utolsó turné keretében mondott 2010-ben Istenhozzádot a rajongóknak  Morten Harket, Magne Furuholmen és Pål Waaktaar, mely hol másutt is érhetett véget, mint Osloban.

A végleges elköszönést illetően azonban már akkor is megoszlottak a vélemények.
A zenekar ügyeletes dalszerzője, Pål még az év augusztusában a következőket nyilatkozta egy, a német Focus című lapnak adott interjújában:

Nem gondolnám, hogy most érkezett volna el számunkra a búcsú pillanata.  Az én véleményem az volt, hogy csinálnunk kéne még egy albumot. Szebb lett volna valami nagyobb volumenű dolog tőlünk utolsó szó gyanánt. … De úgy vélem, fog még Morten általam írt dalt énekelni. …

Hogy a próféta szólt-e akkor Waaktaar-Savoyból, azt nehéz lenne megmondani, tény azonban, hogy – elsősorban az ő ráhatására – az A-ha ismét összeállt, és még legalább két évig együtt is marad a csapat. Ez idő alatt egy új albumot (Cast In Steel) rögzítenek, valamint koncertezni is fognak.

A banda sorrendben 10. nagylemezének létrejöttét tulajdonképpen egy véletlennek köszönhetjük.

Abszolút spontán, izgalmaktól mentesen indult a dolog. Morten megfordult nálam pár alkalommal a stúdióban, én pedig megmutattam neki, min is dolgozom éppen. Néhány dalnál, amiket magáénak érzett, bekapcsolódott, és elkezdett énekelni, másokat pedig felolvasott. Ez így ment egészen addig, amíg nem lett 10-12 kész számunk.“ – meséli Pål.

A Cast In Steel ott folytatja az A-ha történetét, ahol az előző album abbahagyta. A hangzás kipihent és friss, egy olyan együttes képét mutatja, aki tisztában van magával, és kész újra meghódítani a világot.

Az A-ha hozzánk legközelebb Bécsben lesz látható, a Stadthalle színpadán, 2016. április 10-én.

Jegyek elővételben az Oeticket oldalán rendelhetők:

http://www.oeticket.com/de/tickets/a-ha-wien-wiener-stadthalle-halle-d-392495/event.html

Kapcsolat

  • Music Ring zenei portál
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 322 3017