Mindenkinek van születésnapja, és a Pál Utcai Fiúk – röviden PUF - éppen idén 33 éves.

A zenekar frontembere Leskovics Gábor pedig elérte az ötvenedik életévét! A születésnapi buli a Budapest Parkban lesz június 17-én, 19 órakor. Az ilyen ünnepségekre vendégeket is szokás hívni, ez is megtörtént.

Vendégek: Kardos-Horváth János, Bérczesi Robi, Frenk, Szántó Faszi, Lovasi András, Németh Juci

A zenekar biográfiáját megtaláljátok a zenekar honalpján: pálutcaifiúk.hu
 

Egy rövid áttekintés azért álljon itt:

Az 1983-ban alakult zenekar egy szigetszentmiklósi garázssorról indult. A lakótelepi suhancok - Leskovics Gábor (ének, gitár), Vereckei Csaba (ének), Plausin György (gitár), Zelenák Tibor (dob) és Turjánszki György (basszusgitár) - úgy döntöttek, hogy nem kukaborogatással múlatják fiatal éveiket a betonrengetegben, hanem zenekart alapítanak. 1984-ben megérkeztek a lányok a csapatba: Rács Erika és Potondi Anikó személyében. Kiegészültek Bárány Tamás gitárossal, mert a kezdeti lelkesedés nem tartott ki minden tagnál. Vereckei és Plausin hamar kimaradtak a közös zenélésből.

1990-ben végre megjelent az első lemez "Ha jön az álom..." címmel az akkor még létező Proton kiadó gondozásában. Ezután évente jelent meg új album, ami nem is csoda, hiszen az előző 7 évben csak gyűltek és gyűltek a dalok: 1991 – "A Bál" (EMI), 1992 – "A Nagy Rohanás" (EMI), 1993 – "Szerelemharc" (EMI).

1993-ra a Pál Utcai Fiúk igen népszerű és - kvázi - sztárzenekarrá vált. 1993 sűrű év volt, "Szerelemharc" című albumukkal elnyerték a MAHASZ Aranyzsiráf díját ("az év legsikeresebb magyar alternatív albuma" és "a legjobb lemezborító" kategóriájában). Ebben az évben két nagyszabású koncertet is adtak: a "Nagy rohanás" lemezbemutatót a Körcsarnokban, valamint a 10 éves jubileumot ünneplő sportcsarnokbeli koncertet (amely egyben a "Szerelemharc" bemutatója is volt), ahol rengeteg vendégzenész is fellépett (többek között a Kispál és a Borz zenekar). Ezt a koncertet rögzítették, a koncertlemez 1994-ben "Szajhák és Partizánok" címmel jelent meg az EMI kiadónál.

Túl sok lett a népszerűségből, az ezzel járó felelősségből és munkából. A Pál Utcai Fiúk nem akarta felvállalni azt a sztárzenekari státuszt, amit a kiadó és a menedzsment elvárt tőle, úgyhogy jó pár éves csönd következett. A zenekar visszavett a tempóból, már ami a nagyszínpados sztárságot illeti, de közel sem következett be a nagy lelassulás...

A PUF visszatért a klubok világába, továbbra is évi 100 koncertet adtak, és rengeteget utaztak.

2000 tavaszán - hét hosszú év után - végre újra stúdióba vonultak. Az "Egyszer majd..." című maxi 2000 nyarán, a "Ha jön az élet..." című album pedig 2000 őszén jelent meg az 1G Records gondozásában.

2003-ban még összehoztak egy teltházas 20 éves jubileumi koncertet a Petőfi Csarnokban, de ekkor már tudni lehetett, hogy szünet következik a zenekar életében.

2004-ben - a 20 éves jubileumi koncert DVD és CD mellett, melyek a Közönséges címet viselik - jelent meg az Álomhatár című PUF könyv, amely a már 21 éves zenekar történetét tárja fel. A legtöbb egykori és jelenlegi zenekari tag megszólal a lapokon. Az interjúregényben ugyanúgy napfényre kerülnek a belső konfliktusok és kulisszatitkok, mint a szép és feledhetetlen emlékek. Talán éppen ezért, vagy az egy éves koncertnélküli szünetnek köszönhetően, a zenekar egy év elteltével újra keresni kezdte a közös utat.

A zenekar jelenleg is folyamatosan koncertezik, közben pedig dolgozik az új album anyagán, amiről ízelítőként már két dal is felkerült a világhálóra:

Ember a parton:

 

Balatonszepezd:

 

Kapcsolat

  • Music Ring zenei portál
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 322 3017